Кинезите и Индијците најголеми виновници за значителното зголемување на просекот за консумирање алкохол

Во светот денес се консумира значително поголемо количество алкохол отколку пред 30 години, за што во голема мера придонесуваат Кинезите и Индијците, покажа ново истражување.

Според сегашниот тренд, глобалното консумирање по глава на жител ќе порасне за дополнителни 17% во наредната деценија, откако во периодот од 1990 до 2017 имало пораст од 10%, беше објавено во магазинот „Лансет“. До 2030 година, половина од возрасните низ светот ќе пијат алкохол, а речиси една четвртина ќе се опиваат барем еднаш месечно.

Loading...

Фото: Ројтерс

„Светот не е на добар пат да постигне намалување на штетната употреба на алкохолот“, вели водачот на студијата, Јакоб Мантеј од Институтот за клиничка психологија и психотерапија во Дрезден.

Глобално, 237 милиони мажи и 46 милиони жени страдаат од болести поврзани со алкохол.

„До 1990 година, алкохолот најмногу се консумираше во земјите со повисок стандард, најмногу во Европа. Шаблонот денес е сменет, па низ Европа имаме намалување, а значително зголемување во земји како Кина, Индија и Виетнам“, додаде Мантеј.

По региони, алкохол најмалку се пие во Северна Африка и Блиски Исток, а најмногу во централна и источна Европа, повеќе од 12 литри по човек годишно. На првото место е Молдавија со 15 литри, па следуваат Русија, Франција и Португалија со по 12. Светскиот просек би требало да скокне од денешните 6,5 на 7,6 литри до 2030 година.

Извор: Смарт СДК

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here