Три или повеќе јајца неделно го зголемуваат ризикот од срцеви заболувања

Консумирањето на повеќе од три јајца неделно ја зголемуваат опасноста од срцеви заболувања и рана смрт кај луѓето, во однос на оние кои јадат помалку јајца, се наведува во ново истражување на Медицинската школа при Северозападен универзитет во Чикаго.

– Јајцата, особено жолчката, се главен извор на диететски холестерол… Јадењето дополнителни 300 милиграми холестерол на ден го зголемува ризикот од срцеви заболувања за 3,2 отсто и оној од рана смрт за 4,4 отсто. Едно јајце содржи 186 милиграми холестерол, наведува во извештајот одговорниот за испитувањата Виктор Жонг.

Loading...

Истражувањето се заснова на податоци од 29.000 Американци со просечна возраст од 17,5 години. Од нив, 5.400 имале срцеви проблеми, а 1.302 биле случаи кои завршиле со смрт.

Наш совет е да не се претерува со било која храна, да се јаде умерено избалансирано и во помали количини.

Извор: CNN

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here